Site Loader

Het is een vraag die veel Nederlandse ondernemers zich stellen: hoe ga ik om met een naheffingsaanslag? Als belastingbetaler kun je bepaalde bijdragen en vergoedingen aftrekken van het totale inkomen. Soms krijg je echter te maken met een naheffingsaanslag. Wat moet je doen als dit gebeurt? In dit artikel geven wij uitgebreid antwoord op deze vraag.

Wat is een naheffingsaanslag?
Iedere Nederlander is belastingplichtig. Ons land telt duizenden ondernemers die elk kwartaal een aangifte omzetbelasting moeten doen. Dit betekent dat de ondernemer aangeeft hoeveel btw hij of zij heeft doorberekend aan klanten. Vervolgens moet de btw afgedragen worden aan de belastingdienst. Wanneer je bewust of per ongeluk vergeet om deze aangifte te doen krijgt een naheffingsaanslag. Dit is meestal een boete van 68 euro. Zonde van het geld!

Aangifteverzuim en betalingsverzuim
Op een dag valt er een naheffingsaanslag in de brievenbus. Dit betekent dat je geen of te laat Btw-aangifte hebt gedaan. Het kan ook zijn dat je te weinig of te laat btw hebt betaald. Voor het zogeheten ‘aangifteverzuim’ betaal je 68 euro. Daarnaast is er het zogeheten ‘betalingsverzuim’ voor ondernemers die niet, te weinig of te laat hebben betaald. Deze boete ligt tussen de 50 en 5514 euro.

Andere redenen voor een naheffingsaanslag
Een andere reden voor het sturen van een naheffingsaanslag door de Belastingdienst is wanneer je de loon- en dividendbelasting geheel of gedeeltelijk niet hebt betaald. Ook een ten onrechte verleende vermindering van inhouding of teruggaaf kan er voor zorgen dat je terug moet betalen. Bij een naheffingsaanslag maakt de Belastingdienst een schatting van de hoeveelheid btw die je moet betalen. Het is echter onbekend hoeveel btw je precies in rekening hebt gebracht. Daardoor kan het zijn dat de naheffingsaanslag veel hoger uitvalt dan het bedrag dat je zou moeten betalen.

Wat te doen als je een naheffingsaanslag hebt ontvangen?
Heb je een naheffingsaanslag ontvangen? Dan is het tijd om actie te ondernemen en om alsnog aangifte te doen. In dat geval hoef je vaak niet het gehele bedrag te betalen. De Belastingdienst past het geschatte bedrag aan op basis van de aangifte die je alsnog hebt gedaan. De boete voor aangifteverzuim dien je echter wel te voldoen.

Kun je ook bezwaar aantekenen tegen een naheffingsaanslag?
Overigens kan de Belastingdienst voor een periode van maximaal 5 jaar een naheffingsaanslag versturen. Verder teruggaan in de tijd om alsnog te weinig betaalde belasting terug te eisen is niet mogelijk. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de aanslag. In dat geval raden we aan om bezwaar aan te tekenen. Wees er op tijd bij, want je moet binnen 6 weken na het ontvangen van de aanslag bezwaar aantekenen. Het bezwaar moet zowel betrekking hebben op het bedrag dat je volgens de Belastingdienst te weinig hebt betaald als de belastingrente.