Site Loader

Ik denk dat ik voor de meeste mensen kan spreken wanneer ik zeg dat ik, toen ik aan mijn opleiding begon, geen enkel idee had of dit hetgene is wat ik wil doen. Je kiest namelijk je opleiding op een enorm jonge leeftijd waarin je nog aan het ontdekken bent wat je interesses, hobby’s en afknappers zijn. Probeer je dus niet blind te staren op een mogelijke baan of richting, omdat je geen zekerheid hebt dat dit echt bij je past. Ook al heb je een opleiding afgerond en besluit je om toch nog iets anders te doen, kan dat ook! Tegenwoordig zijn er veel opties qua duurtijd en kosten van een opleiding, waardoor jij je niet hoeft tegen te laten houden.

Werk je graag met kinderen?

Ben je geïnteresseerd in het werken met gezinnen en kinderen? Vind jij het leuk om je te storten op gezinsproblematiek, kinderen met leerproblemen of onderwijs? Dan is de opleiding pedagogiek misschien wel iets voor jou. Doordat deze opleiding enorm breed is, zul jij vanzelf ontdekken welke richting het best bij je past. Je kunt je bijvoorbeeld richting op kinderen met specifieke leerproblemen of problematiek binnen het gezin, of je richt je meer op het lesgeven. Door middel van het proeven aan de verschillende richtingen, kun je vanzelf ontdekken wat goed bij jou past en wat niet.

Spreekt de zakenwereld jou aan?

Stel, je bent erg geïnteresseerd in programma’s over huizen aankopen, verkopen, taxaties en vastgoed. Dan kun je eens kijken naar de opleiding vastgoed en makelaardij. Deze opleiding omvat, zoals de naam al zegt, alles wat met deze twee aspecten te maken heeft. Je krijgt alle ins- en outs te weten over hoe je een huis kunt verkopen, taxeren, hoe je klanten tevreden kunt houden en nog veel meer. Daarnaast kun je tijdens de opleiding ontdekken welke richting jou het meest aanspreekt en hierop focussen. Daardoor ontwikkel je een duidelijke set van skills die je de rest van je leven kunt gebruiken.

Wees niet bang om knopen door te hakken

Na je opleiding moet je er toch aan gaan geloven en een baan zoeken. Het is sowieso belangrijk om een baan te kiezen die bij jou past. Wanneer jij je comfortabel voelt op je werkplek, zegt dat al heel veel. Daarnaast is het goed mogelijk dat je zult wisselen van baan. Je komt er namelijk maar op één manier achter of iets bij je past en dat is door het uit te proberen. Wees dus niet bang om te proeven aan verschillende richtingen, want uiteindelijk kom je op de juiste plek terecht.

Kies wat goed voelt

Ben jij nu bezig met het uitzoeken welke opleiding jij graag wilt gaan doen, of ben je bezig maar twijfel je toch? Probeer je dan eens te bedenken welke velden jij interessant vindt. Daarbij is het dus goed om je te bedenken dat je nooit van tevoren zult weten of je het juiste kiest, waardoor het niet erg is als je verschillende keuzes maakt. Nederland is een land waarbij er zo enorm veel mogelijkheden zijn qua opleidingen en carrière mogelijkheden, dat je gegarandeerd op de juiste plek terecht komt.