Site Loader
Sportmotor in de bergen

Ben je op zoek naar een nieuwe motor? Maar kun je hier in Nederland niet precies vinden wat je zoekt? Of is de prijs gewoon te hoog? Denk dan eens na over het importeren van een motor. Net als met auto’s kun je motoren uit het buitenland halen. Bijvoorbeeld uit Duitsland, maar ook importeren uit Amerika is mogelijk. Wel moet je BPM over de geïmporteerde motor betalen. Maar hoe bereken je deze BPM?

Wat is BPM

BPM, je hebt er vast wel eens gehoord. Maar waar staat het ook alweer voor? BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. BPM betaal je als je een nieuwe auto of motor koopt uit het buitenland. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren. Zo telt de leeftijd van de motor mee, maar ook is de hoogte afhankelijk van de CO2 uitstoot van de motor. Als er minder dan 3000 kilometer op de teller staat of als de motor niet ouder is dan drie maanden, dan wordt de motor als nieuwe beschouwd en betaal je het volle BPM bedrag.

Hoe bereken je het?

De BPM berekenen van een motor is niet erg moeilijk. Het BPM bedrag voor een motor is namelijk 19,4 procent van de netto cataloguswaarde. Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere catalogusprijzen zijn voor dezelfde motor. Je kunt hier dus je voordeel uithalen en de laagste catalogusprijs kiezen voor je BPM aangifte. Er zijn ook veel websites waar je de BPM kunt berekenen. Vraagt zo’n website geld voor het berekenen van de BPM? Dan kun je het beter niet doen, vaak komt er een te hoge of te lage BPM waarde uit.

BPM afschrijven

Is de motor die je wilt gaan kopen ouder dan drie maanden? En heeft deze minimaal 3000 kilometer op de teller? Dan wordt jouw motor niet meer als nieuw gezien en mag je de BPM op verschillende manieren afschrijven.

  • Afschrijven op basis van leeftijd

Hoe ouder je motor, hoe meer je kunt afschrijven. Per maand mag je namelijk een bepaald percentage BPM afschrijven.

  • Afschrijven op basis van marktwaarde

Afschrijven op basis van de handelswaarde kan gunstig voor je uitvallen. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van een goede rekenmethode en een koerslijst die geaccepteerd wordt door de Belastingdienst.

 

 

motor met zonsondergang