Site Loader
man in blauw pak

Overhemden worden al jarenlang gedragen door mannen. Het heren overhemd heeft dan ook een rijke geschiedenis. Het begon allemaal als onderkleding, maar nu is het uitgegroeid tot een veelzijdig item dat niet kan ontbreken in je kledingkast. We vertellen je in dit artikel graag meer over de historie van het heren overhemd. 

Oorsprong van het herenoverhemd

Het heren overhemd werd al gedragen in de middeleeuwen. In die tijd werd het overhemd voornamelijk gebruikt als onderkleding om het lichaam te beschermen tegen schuren en wrijving van andere kledingstukken. Deze overhemden waren meestal gemaakt van linnen en hadden lange mouwen en een losse pasvorm.

Einde van de 19e eeuw: formele kleding

Tegen het einde van de 19e eeuw begon het herenoverhemd zich te ontwikkelen tot een formeel kledingstuk. Overhemden werden voorzien van stijve kragen en manchetten die soms afneembaar waren. Deze kragen en manchetten werden vaak apart gewassen en gestreken voordat ze aan het overhemd werden bevestigd. Dit was een teken van status.

20e eeuw: van business tot casual

In de 20e eeuw onderging het herenoverhemd een transformatie van strikte formaliteit naar meer casual stijlen. De opkomst van sportieve overhemden, zoals het poloshirt, maakte het mogelijk om comfortabel maar toch netjes gekleed te gaan. Tijdens de jaren ‘60 en ‘70 werden overhemden met gedurfde prints en patronen een symbool van zelfexpressie.

Hedendaags heren overhemd

Vandaag de dag is het heren overhemd verkrijgbaar in een overvloed aan stijlen, pasvormen, kleuren en materialen. Van klassieke witte overhemden die geschikt zijn voor formele gelegenheden tot slim fit overhemden met gedurfde patronen voor een moderne uitstraling, de diversiteit is enorm. Er is dus ook voor ieder wat wils. Technologische vooruitgang heeft ook geleid tot innovaties zoals strijkvrije stoffen, die het onderhoud van overhemden gemakkelijker maken.

De toekomst van het herenoverhemd

Met voortdurende veranderingen in mode en stijl zal het heren overhemd altijd blijven bestaan. Duurzaamheid en milieubewustzijn spelen in de toekomst een grotere rol, wat kan leiden tot de opkomst van meer eco-vriendelijke materialen en productiemethoden. Tegelijkertijd zal de vraag naar veelzijdige overhemden die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden blijven bestaan.

Een historisch modestuk

Het overhemd heeft een rijke geschiedenis en is nog altijd populair. Zoek je nieuwe overhemden online? Bij Hemd Voor Hem helpen we je bij het vinden van het perfecte overhemd voor jou. Met zorg voor kwaliteit en stijl willen we mannen voorzien van het juiste overhemd passend bij de gelegenheid.

 

man in overhemd