Site Loader
Zwaar transport

Je zal het zelf misschien wel herkennen als je een aantal grote voorwerpen gaat verplaatsen in een woning. Voordat je daadwerkelijk gaat tillen, bekijk je eerst een aantal dingen: is het trapgat wel groot genoeg? Waar zitten steunpunten en waar zitten knelpunten? Wie tilt aan welke kant? De uitdagingen die hierbij komen kijken, zijn ook terug te vinden in het zwaar transport van goederen voor bijvoorbeeld de bouw. Het grootste verschil is dat de goederen een stuk groter zijn. Daarom gaan we in dit artikel in op de uitdagingen van zwaar transport.

Het kiezen van het juiste vervoersmiddel voor zwaar transport

De afmetingen van het zware transport kunnen flink van elkaar verschillen. Waar het vervoeren van een heipaal vooral uitdagend is vanwege de lengte, kan dat bij een betonnen buis vooral vanwege de breedte zijn. Afhankelijk hiervan moet je het juiste vervoersmiddel kiezen. Niet ieder transportbedrijf heeft alle vervoersmiddelen in het wagenpark staan. Daarom is het allereerst goed om na te gaan welke mogelijkheden het bedrijf heeft.

De route van A naar B

De route die het zwaar transport moet afleggen speelt natuurlijk een grote rol. Nederland heeft hierbij een voordeel aan de vele wateren en rivieren. Hierdoor kan zwaar transport in sommige gevallen ook over water worden gedaan. Wanneer dit niet kan, zal het over de openbare wegen moeten plaatsvinden. Hierbij moet gekeken worden naar de wegen: past het vervoersmiddel op iedere weg? Kan het iedere bocht maken, of staan er dingen in de weg die (tijdelijk) verwijderd moeten worden?

De begeleiding van zwaar transport

Tot slot moet zwaar transport gezien de wet begeleid worden. De begeleiders van zwaar transport hebben hier een officieel examen voor afgelegd en mogen hierom wegen afzetten, verkeer tegenhouden en zo nodig regels overtreden. Dit natuurlijk om de verkeersveiligheid te waarborgen. Vaak zijn begeleiders aangesloten bij het transportbedrijf waar je jouw vervoersmiddel huurt. Hierdoor is het niet per se een uitdaging, maar wel iets om rekening mee te houden!