Site Loader

Wil jij een auto leasen, maar weet je niet waar je aan gaat beginnen? Dan is het goed om eerst wat informatie op te doen over het nemen van een lease. In dit artikel vertellen we je meer over wat leasen inhoudt en welke leasevormen je aan kan gaan. Ook kan je een financial lease berekenen, wanneer je aan het einde van dit artikel weet welke lease voor jou de beste is!

Wat is een auto leasen?

Een auto leasen is eigenlijk hetzelfde als het lenen van een auto. Vroeger was het zo dat je een lening bij de bank nam om een auto te betalen of je betaalde een auto van je spaargeld. Met het leasen van een auto omzeil je de bank als het ware. Een leasebedrijf leent jou een auto in plaats van dat je het geld leent bij een bank om de auto te betalen. Het leasebedrijf betaalt echter ook andere kosten van de auto. Denk bijvoorbeeld aan de autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto. Voor de auto en alles erop en eraan betaal je maandelijks een termijnbedrag. Dit termijnbedrag is gebaseerd op het soort auto dat je neemt, hoe lang je de lease neemt en hoeveel kilometers je ermee gaat rijden. Neem je bijvoorbeeld een mercedes met een lease van drie jaar dan kan je termijnbedrag hoger zijn dan wanneer je een hyundai least voor zes jaar.

De verschillende leasevormen

Als we het hebben over verschillende leasevormen, dan bieden veel leasebedrijven over het algemeen maar twee leasevormen aan, namelijk: de private lease en de financial lease

De private lease is bedoeld voor de particulier die graag een auto wilt leasen. Hiervoor is de particulier zelf aansprakelijk voor de auto en wordt daarvoor ook getoetst voordat een leasecontract kan worden aangegaan. Denk hierbij aan het maandelijkse inkomen, enige andere financiële verantwoordelijkheden, zoals een alimentatie en de BKR registratie hebben invloed voor de particulier op het leasen van een auto. In een perfecte wereld heeft de particulier geen financiële verantwoordelijkheden naast een woning en staat deze niet BKR geregistreerd. In deze situatie heeft alleen het inkomen nog invloed op de private lease. Hoe hoger het inkomen van de particulier in deze situatie, hoe meer opties er mogelijk zijn wat betreft het soort auto en de lengte van de lease. 

De financial lease is een leasevorm die vaak aangegaan wordt door werkgevers of zzp’ers. De werkgever neemt een financial lease voor zijn werknemer. De verantwoordelijkheid van de auto ligt dan bij de werkgever in plaats van de werknemer, ook al is het de werknemer die erin rijdt. Door het geven van een leaseauto is de werkgever in staat om meer financiële voordelen te halen uit het reizen van zijn werknemer. Zo betalen werkgevers in veel gevallen geen reiskosten meer. Voor de werknemer kan een financial lease ook voordeliger zijn. Als je werkgever een gunstige lease heeft afgesloten kan de werknemer de lease ook voor persoonlijk gebruik gebruiken.